Speculaastaart

Dit heb je nodig:
voor een taartvorm met een losse bodem met een
doorsnee van 20 cm
Keukenmachine
Voor het deeg:

Voor de vulling:

Zó maak je het:
Meng het bakmeel, de lichtbruine basterdsuiker, de kruiden en de in blokjes verdeelde boter in een keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg hier zoveel water toe als nodig (één of twee eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken. (Het deeg kan ook met de hand worden gemengd). Verdeel het deeg in twee porties (circa tweederde en éénderde), vorm er afgeplatte ballen van en laat verpakt in plastic folie ongeveer 1 uur in de koelkast rusten. Maak intussen de amandelvulling. Doe de amandelen met de witte basterdsuiker in de keukenmachine en laat draaien tot de amandelen fijngemalen zijn. Voeg de gele vla toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.
Verwarm de oven voor op 160°C. Rol de grootste deegportie op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van circa 25 cm en bekleed daarmee de taartvorm. Snijd de rand van het deeg gelijk met de rand van de vorm. Vul de vorm met het amandelmengsel. Rol de kleinste deegportie uit tot een ronde lap met een doorsnee van 20 cm en leg die op de vulling. Druk de deegranden op elkaar. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taart uit de oven, bestrijk de bovenkant met de melk en bestrooi met de geschaafde amandelen. Zet de taart nog ca. 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren. Laat de taart ca. 10 minuten in de vorm afkoelen en verwijder daarna de rand.