Gevulde speculaas

Dit heb je nodig:

Voor de vulling:

Voor de garnering:

Zó maak je het:
Maak een soepel deeg door alle ingrediënten te kneden en dit een nacht (afgedekt) koel weg te zetten. Rol de helft van het deeg uit tot een vierkante lap van iets minder dan een centimeter dikte. Leg die op een beboterde bakplaat.

Roer voor de vulling 250 gram amandelspijs los met 2 eetlepels room. Verdeel de spijs over de koek die op de bakplaat ligt. Rol nu de andere helft van het deeg uit tot een even grote lap en leg die voorzichtig over de spijs.

Strooi amandelschaafsel op hety geheel en bestrijk dit daarna met losgeklopt ei, waaraan een eetlepel water is toegevoegd. Laat het deeg een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Bak de gevulde speculaas gaar in het midden van de oven in 40 à 45 minuten. De speculaas is gaar wanneer de amandelen goudbruin zijn. Je kunt het beste de koek bijna direct in stukken snijden. Laat de koek daarna nog even op de bakplaat liggen tot het bijna helemaal is afgekoeld.